En norsk spion

”En norsk spion”, Aslak Nore 
Spennende bok som går rett på sak. Mange navn og detaljer i begynnelsen, men der er et enkelt kart i boka, og med litt googling i tillegg får man sånn passe bra oversikt over regioner og folkeslag. Det er mye flørting i boka. Politisk-, millitær,- hemmelig-, fysisk- og psykisk flørting, med påfølgende minst like mange løgner og bedrag. Han skildrer godt, agenter, bomber, våpen, flukt og spionering.
At han gikk med tilbakeblikk når det var spennende irriterte meg litt, men en grei måte løse det å putte inn viktig informasjon på. At det irriterte meg tyder jo på at det var spennende der han forlot drivet i handlinga – og når jeg tenker etter passet det bra, fordi det var i en ventesituasjon på en observasjonspost som forgikk da, og da er det jo tid til ettertanke. Bra komponert historie som en actionbok, med mye relevant og viktig informasjon om vårt engasjement i Afghanistan; skrevet på en troverdig måte, av en som har vært soldat, journalist, student og samfunnsdebattant. Jeg har vært så heldig å snakke med Aslak om boka, hvor han fortalte at han ble invitert til å gå et spionkurs, og de hemmelige tjenestene har også lest igjennom boka for å ta bort ting som var for hemmelige. Det er spennende å vite at han som skriver virkelig har stor innsikt i hva han skriver om. At en agent gjør alt det Peter Wessel gjør på så kort tid er vel ikke helt sant, men når forfatteren forteller oss det på forhånd er det greit. Dette kan bli en god film, men siste delen burde vært litt strammere, og kanskje burde han droppet noen av løgnene og svikene også – selv om det er det å være spion egentlig handler om.
I disse dager er det jo så mye fokus på sex i bøker, noe som også Aslak har med. Hva er så drømmen til en macho soldat som har blitt skadet, drept folk, tråkket på innvoller og sett barn skamfere lik med en liten kniv? Jo:
”Jeg var helt avkledt. Ivana vrengte av seg trusen, den matte huden fremhevet den lille trekanten stritt kjønnshår. Sex handler om kroppskontakt. Stillinger er ingenting. Sex er å forstå hverandre. Vi gjorde det. Vi var like ensomme.” Ja, troverdig det også.En norsk sspion

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s