«Fra Kristiania bohêmen», Hans Jæger

«Fra Kristiania bohêmen», Hans Jæger.

Nå har det gått diskusjoner i media om Per Fugelli er modig eller ikke, og om de som han mente ikke er det, virkelig er det. Hans Jæger var modig. Han skrev en bok om seg selv og samfunnet han levde i, veldig selvbiografisk, og han viste at han kom til å bli straffet og boka stoppet, for han var samfunnskritisk og avslørte dobbeltmoral. Det er modig.

Jeg bruker å velge bøker i forhold til noe som jeg anser som aktuelt for meg, eller at temaet er dagsaktuelt. Nå midt i OL, hvor det snakkes om seksuelle preferanser og normer, abortsaken herjer i mediene, det diskuteres heftig om de prostituerte, og likestillingsspørsmålet er jo også ett hett tema – og det går stadige diskusjoner om hvem som skal bestemme hva i samfunnet vårt, og om hva som er bra litteratur eller ikke. Vel i et sådan stund passer det bra å ta frem denne boka, for den har alt dette her.
Boka handler om noen skikkelige bohêmer som lever litt utenfor normene i Kristiania. De drøfter samfunnsstrukturer, makt og avmakt, leser, drikker, ønsker å pule ganske mye – men det lar seg by på noen visse problemer, da samfunnet og familiene til jentene krever at disse er dydige frem til ekteskapet, og da blir jo dette med prostitusjon ganske grundig drøftet. Frihet, og kristendommens påvirkning er også et sentralt tema.

Normalt skriver jeg om bøkene jeg har lest på språket den er skrevet på, men jeg las en scannet utgave fra 1885, og det ble nok litt for 1885ish til at jeg prøver meg på det.
I perioder tung å lese, ikke bare pga «språget», men den hadde sine litt kjedelige turer «hit og dit», men alle bøker skal ikke være lette – vi har godt av å bryne oss litt av og til. Veldig fascinerende å lese om at de temaene som er aktuelle i dag, var like aktuelle for 130 år siden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s