«Inferno», Dan Brown.

Inferno
En fengende, informativ, lettlest bok, som er grei å ha lest. Fin bok til ungdommer, som med litt googling får en kunstreise bla i Italia.
Men; når jeg gikk på elektrolinja, i det Herrens år 1983, hadde vi mye formellære. Vi snudde opp/ned, skiftet side, regnet i mente, opphevet parantesene og regnet med flere potenser. Dan Brown har ikke gått yrkesskolen. Det er ikke det at boka ikke er potent, eller at den blir en parantes i hans forfatterskap, men den hadde blitt ennå mer spennende hvis han hadde snudd litt på formelen sin. Formelen er som før; noen dør, Langdon blir involvert, en vakker intellegent kvinne er med – og Langdon liker ikke heiser. Plottet er litt sånn «James Bond aktig», men når det er sagt, så er det ikke plottet som er viktig i Dan Brown sine bøker; det er alt som er rundt plottet – og der er det som vanlig mange referanser kunst og skrifter. Så mye at det kanskje er greit at han guider oss gjennom det på en kjent måte, men det ble litt for mye avansert rebusløp, med sterke innslag om hjemme og leite og boksen går etter min smak. Dumt de ikke har bilder i boka, så det er en absolutt fordel å ha googletilgang.
Når det gjelder matte da; så er det mye som tyder på at oversetteren også bør få seg et lite kurs, da han blingser litt i et regnestykke. Han hadde sikkert hastverk, eller var vettaskremt, men i en bok hvor koder, tyding, grafer og kryptering er bærende, i tillegg til at en viktig karakter i boka skal ha over 200 i IQ, er slikt en dødssynd 😉

Det store temaet i boka er jo som tatt ut av «Chimera» Gert Nygårdshaug , men den er mye bedre enn denne. Dan tenker for mye filmatisering.
På yrkesskolen var jeg så heldig at jeg fikk Kim Småge som vikar i en norsktime. Hun lærte oss å fylle ut både postgiro og bankgiro. Tror godeste Dan kunne tatt en time til henne. Ikke for å lære dette med giroer, for pengene har han nok kontroll på – men noen instrammingsstriks kanskje.

Jeg valgte å lese litt i Dantes også midt opp i dette infernoet, i tillegg til å sjekke ut mye av kunsten på nettet, da jeg leser boka mer som en guiding i kunsthistorien enn som krim. Og det er klart at det passer godt at boka blir en reise, for å kunne holde seg til Dantes reise. Han har også flettet inn mange «bilder» fra diktet i boka, men han forlanger litt for mye av sine lesere hvis han forutsetter at vi først leser en av verdens vanskeligste tekst for å få ut dybden av historien hans. Godt forsøk – dårlig idé, og jeg var aldri i tvil om jeg kom til å lese den ferdig.
Om Robert overlevde dette infernoet også må dere lese boken for å finne ut – ev. se filmen når den helt sikkert kommer engang. Og hvis dere liker film, kan dere se The Game. En film jeg er helt sikker på at Dan Brown har sett.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s