”Vi, de druknede” av Carsten Jensen

Vi, de druknede
Er ferdig med mursteinen, og vil med dette gi mine sterkeste anbefalinger til Boka skildrer en by i Danmark, som fostrer og mister mange sjøfolk, fra 1848 til 1945. Men at handlingen foregår i Danmark glemmer man lett; det handler om kystkultur, og Norge er stort sett en lang kyst. Boka følger og beskriver sjølivet sett fra mange perspektiver, og den en tar veldig godt for seg handlingen på land. Kvinnene, som med angst for å miste sinn mann på havet, oppdrar sønnene til disse fedrene de knapt ser, mens barna, som ikke engang kjenner sine fedre, vil bli som dem og dra ut for å oppleve eventyrene de hører om de syv hav – og de eksotiske havnene som er der ute. Boka skildrer også godt livet om bord til krigsseilerne, ikke mest teknisk fokusert med bombing, ubåter og torpedoer – men mest angsten, håpet og det mellommenneskelige spillet som oppstår i slike atmosfærer.
Boka er full av visdomsord, og underfundige se…
tninger, og skildrer utrolig godt livet, både på sjøen, på land, diskusjonene om byutvikling, krig og naturkrefter, teknologisk utvikling, godt og dårlig lederskap, men det sterkeste jeg sitter igjen med er altså kvinneperspektivet.
Med en oppvekst på kysten og hørt mange historier om Shetland-Larsen, med far som har vært sjømann, en bror som er det, samt med egen erfaring som FN-soldat – etter å ha følt suget etter den spenningen andre soldater fortalte om, hadde jeg ikke problemer med å leve meg inn i alle disse perspektivene boken beskiver. Norge er et utadvendt internasjonalt land, med mange som jobber både i Nordsjøen, langtransport, internasjonal teknisk support, skipsfart og fiskeri – og alle kjenner flere soldater fra utenlandstjeneste. Derfor tror jeg dette er en bok veldig mange både vil kjenne seg igjen i, og få større forståelse for vår nære historie.
Kan ikke gå mer i dybden her, da vi skal diskutere den i leseringen – men klarer ikke å la være å gi den en anbefaling. Løp og kjøp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s