«Onkel Toms hytte», Harriet Beecher Stowe

Onkel Toms hytte
Nå som det er litt kaos i verden, økonomisk krise, flyktningekrise og mottaksskrise, er det mange som søker løsninger og tilflukt i bibelen. Noen, alt for mange, går seg fast i gamletestamentets irrgrønne ganger, mens noen er heldigere og finner frem løsninger og trøst i nytestamentets tro, håp og kjærlighet. Det finnes også andre steder man kan søke ly i når det blåser; «Onkel Toms hytte» feks.
Den er brennaktuell også i dag. Den går inn og drøfter menneskesyn, menneskehandel, klasser, bibeltolkning, tilgivelse, assimilering, flukt kamp og håp i det som vi kan kalle slavetida. Det snakkes også her hvor stater, mennesker og grupper tolker og bruker bibelen for å fremme at deres syne er det riktige. (Jf kirka vs ministeren av de lukkede dører).
Mange gamle klassikere er dagsaktuelle til evig tid, det er derfor de blir klassikere – men denne var sjelden dagsaktuell.
Veldig flott bok, ungdomsbok, som svært mange har som sin sterkeste leseopplevelse – ever.
Litt artig at den begynte som det som var 1850-tallets blogg; ei dame som skreiv historien i et hefte for å påvirke synet på slaveriet – for å stå opp mot det. Abraham Lincoln skal ha sagt: «Så det er denne lille damen som har skapt denne store krigen». Senere ble de 40 historiene satt sammen til en roman, og lest over hele verden i flere generasjoner. Vel, bloggerne i dag har noe å strekke seg etter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s